Drevni kolač po kome se narodi razlikuju
Svoju ekspanziju doživeo je u našoj zemlji u poslednjih desetak godina, a smatra se modernim na našim prostorima upravo zbog sira kao slanog sastojka; no, istorija čiz kejka vuče korene iz antičke Grke i Rimskog carstva – kolačići od žita, brašna, sira i meda su pravljeni kao poslastica za takmičare Prvih olimpijskih igara u Grčkoj, a torta od sira je bila tradicionalno svadbena torta.
Recept se preneo po Evropi i dobio svoje varijacije u zavisnosti od sira koji je autentičan za podneblje na kome se pravi – tako se čizkejk sa kvark sirom pravi u Poljskoj, Nemačkoj i nordijskim zemljama, dok se u Francuskoj koristi Neufhatel, normandijski sir od mekanih grudvica. Maskarpone, rikota i mlečna surutka obeležavaju italijanski čiz kejk, dok se u Irskoj pravi šareni fil, sa dodatkom Bejliza i kakaoa. Grci prednost daju micitri, svežem kozjem i ovčjem siru, dok je svoju prefinjenu minimalističku varijantu čiz kejk doživeo u Njujorku: sa korom od mrvljenog keksa i belim pečenim filom od žumanaca i krem sira, bez preliva i dodataka.Tako, putujući po svetu, zemlje i sireve možete upoznavati, kako po znamenitostima, tako i po čuvenom kolaču sa dugom tradicijom.
Tako, putujući po svetu, zemlje i sireve možete upoznavati, kako po znamenitostima, tako i po čuvenom kolaču sa dugom tradicijom.